vrijdag 17 februari 2012

Later begint vandaag

antwoorden over de laatste levensfase, palliatieve zorg en euthanasie

Het maatschappelijk debat rond palliatieve zorg en euthanasie woedt volop, maar patiënten en hun omgeving blijven nog al te vaak in de kou staan. Velen van hen raken verstrikt in de medische en juridische mallemolen en zijn op zoek naar duidelijke informatie. Manu Keirse beantwoordt in dit boek dertig concrete vragen. Hoe kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op het afscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen?

Met dit boek wil Manu Keirse, psycholoog, doctor in de geneeskunde en hoogleraar, een leidraad geven aan wie met de laatste levensperiode geconfronteerd wordt. Keirse presenteert hier inzichten die hij onder meer in zijn praktijk heeft opgedaan. De centrale gedachte is dat je 'met een goede voorbereiding van een reis heel veel vervelende situaties kunt voorkomen'.

De aandacht gaat vooral uit naar palliatieve zorg, het levenseinde en euthanasie. Patientenrechten, de wilsverklaring en het belang van een ondersteunende omgeving worden uitgebreid behandeld. Een apart hoofdstuk gaat in op personen met een handicap. De auteur breekt een lans voor een sereen en kwaliteitsvol levenseinde.

Een boek dat zowel ouderen en mensen in hun omgeving zinvolle inzichten en praktische tips kan bieden, als zorgverleners en overheidsinstanties concrete aanbevelingen kan aanreiken. Elk hoofdstuk begint met een gedicht. Achteraan vind je een aantal nuttige adressen (in Vlaanderen en Nederland) betreffende palliatieve zorg en het levenseinde, een literatuurlijst en een document voor de verschillende wilsverklaringen die je kunt opmaken voor je toekomstige gezondheidszorg en levenseinde. Sobere lay-out, verlucht met getuigenissen en citaten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten