vrijdag 17 februari 2012

Verhalen en sprookjes op de grens van leven en dood

Een bundel met ruim zeventig verhalen en sprookjes uit verschillende culturen. De beelden in de verhalen kunnen stervende mensen en nabestaanden troosten en bemoedigen, omdat eigen ervaringen, vragen, angst en verdriet er herkenbaar in worden uitgedrukt.

De bundel is te gebruiken bij stervensbegeleiding en rouwverwerking. Afhankelijk van de fase waarin de zieke of stervende mens zich bevindt, kan gekozen worden uit drie categorieen verhalen.

Naar aanleiding van de verhalen over het leven (1) kunnen zingevings- en aanvaardingsgesprekken worden gevoerd. Met categorie 2, verhalen op de grens van leven en dood, kan de symboliek en beeldtaal rond het naderend einde beleefd en begeleid worden. In de laatste categorie verhalen is de dood een feit; de verhalen kunnen bemoedigen of geruststellen.

De opgenomen verhalen en oude sprookjes hebben een romantisch-religieus wereldbeeld en stammen veelal uit de christelijke traditie waarin engelen, de Heilige Moeder en de Heer figureren. Ook de beeldtaal is traditioneel. Een kunstzinnig therapeute vertelt genuanceerd over haar ervaringen met het werken met deze verhalen in een verpleeghuis. Ook is een literatuurlijst over het onderwerp opgenomen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten